Hooggevoeligheid – dreumes

Eerder heb ik Linda Peelen het woord gegeven om informatie te verstrekken over het onderwerp hooggevoeligheid. Omdat Lieve ook hooggevoelig is wil ik in dit blog jullie daar meer over vertellen en informeren.

Lieve als dreumes:

Al snel viel het op dat de voelsprieten van Lieve overuren draaiden. Waar ieder ander kind rende, huilde en speelde wanneer het wilde, paste Lieve zich als een ware kameleon aan de situatie aan. Tijdens bezoekjes was Lieve verlegen, zat ze stil op schoot en wachtte ze af wat er van haar verwacht werd. Tijdens supermarkt bezoekjes liep ze veelal keurig mee, tijdens het oversteken was geen uitleg of hand nodig. Lieve stopte direct wanneer nodig en zocht de stoep zelf op. Je kunt je voorstellen dat het constante aanpassen aan zoveel verschillende situaties ons meisje moe en prikkelbaar maakt.

Lieve begon last te krijgen van verdriet, boosheid en een kort lontje. Nog niet in staat om haar gevoelens te uiten vanwege haar niet voltooide taalontwikkeling was dit de enige manier om te vertellen dat ze iets moeilijk, eng of niet leuk vond. Gelukkig leerden wij haar steeds beter “lezen” en konden wij dit gedrag vaak vóór zijn door het geven van nabijheid en door vragen te stellen om haar gerust te stellen.

Slapen:

Lieve slaapt veel om 18:00 uur begint haar nacht en om 07:00 uur wordt mevrouw wakker. Dit is duidelijk nodig om op te laden.

ffde2a3c23b4694db00a6780ef8ff7e0Wij hadden al snel na haar geboorte een bedtijd ritueel. Dat was voor zowel Lieve als voor ons als ouders fijn. Op deze manier was de overgang niet te groot. In dit ritueel hoorde een belangrijk onderdeel namelijk douchen. Water zorgt ervoor dat je letterlijk alles van je afspoelt. De opgedane emoties en prikkels van die dag worden weggespoeld en Lieve ontspant. Hierna drinken wij een flesje, hetgeen door het consultatiebureau afgeraden wordt, maar dit is voor Lieve een heel belangrijk rustmoment. Ze wordt rozig, geeft zich over en is klaar om naar bed te gaan. Op drukke en vol geplande dagen slaapt Lieve een stuk slechter dan op de dagen waarin wij háár ritme volgen.

Slapend in de kinderwagen tijdens uitstapjes is er nauwelijks meer bij. Het gaat moeizaam. Vaak weigert ze te slapen en gaat ze over haar grenzen heen door maar door te gaan met een activiteit. Gevolg; hangerig, huilerig en uiteindelijk totaal overstuur. Noodzaak dat wij als ouders deze grenzen bewaken.

Voeding:

Lieve eet prima, natuurlijk heeft ze zo haar voorkeuren. Net als in de baby periode moet er wel rust zijn tijdens het eet moment, anders weigert ze te eten. Tijdens uitstapjes heeft ze het te druk met het verkennen van haar omgeving en vergeet ze te eten en ziet ze eten vaak als een belemmering van haar activiteit. We betrappen ons er wel eens op dat we als een zotje met een stukje brood achter haar aan rennen.

De spanning die Lieve oppikt gedurende de dag gaat net als in de baby periode in haar buik zitten, met als gevolg pijnlijke en vervelende ontlasting.

Als ouders:

Nu duidelijk is dat lieve daadwerkelijk hooggevoelig is zijn wij ons alle twee dagelijks bewust van onze houding en uitstraling. Hooggevoeligheid werkt als een natuurlijke spiegel die Lieve ons voorhoudt. Zit je lekker in je vel… dan is Lieve vrolijk en trekt ze naar je toe. Ervaar je stress of andere negativiteit dan stoot Lieve zich letterlijk van je af door te duwen wanneer je toenadering zoekt.

Op haar slaapkamer hebben wij drie edelstenen neergelegd. Deze drie-eenheid noemen ze de gouden driehoek. Het betreft de roze kwarts, de amethist en de bergkristal. Deze stimuleren de nachtrust en zorgen voor een harmonieuze energie op haar kamer. En geloof het of niet maar sinds deze drie mooie stenen er liggen slaapt Lieve goed! het trio gaat altijd mee op reis en ligt op iedere kamer waar Lieve slaapt. Ook het “afdouchen” ’s avonds werkt erg goed.

Haar bedje is sinds kort verzet. Het was duidelijk dat ze precies sliep op aardstralen, deze zijn in ieder huis aanwezig. Zelfs bouwbedrijven en timmermannen houden rekening met de aanwezigheid van deze stralen. Ze hebben een negatieve uitwerking op je gezondheid zoals slecht slapen, migraine en onrust. Ook Lieve had er zichtbaar last van. Nu, op een nieuw plekje op haar kamer slaapt ze een stuk rustiger en beter.

Net als het vorige artikel (onze persoonlijke ervaring met een hooggevoelige baby) hoop ik dat deze informatie voor ouders herkenbaar wordt en taboedoorbrekend werkt.
Binnenkort meer met als onderwerp: Lieve als peuter.

No Comments

Leave a Reply