Hooggevoeligheid – baby

 

Eerder heb ik Linda Peelen het woord gegeven om informatie te verstrekken over het onderwerp hooggevoeligheid. Omdat Lieve ook hooggevoelig is wil ik jullie in deze blog daar meer over vertellen en informeren.

Lieve als baby:

Toen Lieve een paar weken oud was begon ik te beseffen dat het een bijzondere kleine meid was. Wanneer wij Lieve vaak huilend en ontroostbaar in slaap probeerden te wiegen, moe van alle prikkels van de dag, stopte ze vaak direct met huilen en werden haar oogjes pretoogjes bij het kijken naar een speciale hoek in de kamer. Het was overduidelijk dat ze met iets of iemand contact had die haar probeerde gerust te stellen. Hele rare en bijzondere gewaarwording, die dagelijks plaatsvond.

Ook bij het ontvangen van kraambezoek kon de stemming van Lieve plots omslaan. Bij een grotere groep mensen, van arm tot arm gaf de kleine baby op dat moment geen kick. Ze paste zich duidelijk aan de situatie aan. Maar zodra het bezoek de deur uit was, kwamen haar emoties eruit. Ontroostbaar en darmkrampen vanwege de drukte en de prikkels. Ook was al snel duidelijk dat ze grote voorkeur had wat betreft mensen. Bij de een neemt ze een open, vrolijke houding aan bij de ander gaat ze direct in de weerstand. Mensenkennis direct aanwezig.

Slapen:

Ondanks het feit dat Lieve het KISS syndroom had toen ze geboren werd ging het in slaap vallen moeizaam. Afgezien van de hsp quotepijn in haar nek was dit altijd een heikel punt. Waar vele andere baby’s goed sliepen in kinderwagens en tijdens het boodschappen doen, gold dat niet voor Lieve. Wederom teveel prikkels, gefocust op alle lichten en geluiden om haar heen was het voor Lieve onmogelijk haar slaap te pakken. Wanneer wij op het terras plaatsnamen en Lieve haar dutje moest doen zocht één van ons de rust van het park op, om haar in deze rustige omgeving in slaap te wandelen. Dat werkte een stuk beter. Na het slapen in de wandelwagen werd ze nooit uitgerust wakker en was ze daarna weer sneller moe. Er hoefde maar een scooter voorbij te komen of haar oogjes openden zich weer. Daarom besloten wij al snel om Lieve van de drie slaapjes overdag, er minimaal twee in haar eigen bedje te laten plaatsvinden. Dat deed haar goed.

Voeding:

Wanneer er rust in huis heerste dronk Lieve prima haar flesje leeg. Moeite had ze met drukke ruimtes en of op feestjes. Geen tijd om te drinken. De nieuwsgierige baby moest alles bijhouden en slurpte alle nieuwe indrukken op als een spons.

Vaak last van darmkrampen en het teruggeven van voeding. VSM druppels, johannesbroodpitmeel, we hebben alles geprobeerd. Uiteindelijk werd het ons duidelijk, de spanning die Lieve oppikt gedurende de dag gaat in haar buik zitten, met als gevolg pijn.

Als ouders:

Ik had al snel door dat Lieve meer voelde dan andere baby’s. Erik als ultra nuchtere Hollander daarentegen kon niet meer op tegen de duidelijke feiten die er lagen. Ook hij zag in dat hij wel een heel bijzondere dochter had. Het label hooggevoeligheid werd door mij veelvuldig gegoogeld en de kenmerken matchen overduidelijk. Toch durfde ik destijds nog niet op de feiten en mijn gevoel te vertrouwen.

 

Net als het vorige artikel hoop ik door middel van deze informatie dit onderwerp voor ouders herkenbaar wordt en taboedoorbrekend werkt.
Binnenkort meer met als onderwerp: Lieve als dreumes.

 

 

No Comments

Leave a Reply