Buskruit met muisjes

Als mommy to be én kersverse mama gaat er een grote, nieuwe en onbekende wereld voor je open. Voor een hoop voorbereidende informatie kun je altijd terecht op Google. Echter zijn er ook feiten die niemand je durft te vertellen. Ik zal je eetlust niet bederven en daarom nog niks verklappen.
Alle informatie vóór en dóór mama’s met een vleugje humor en nuchterheid maakt dat de boeken van “Buskruit met” een groot succes zijn.
“Alles wat je (niet) wilt weten over het krijgen van een baby”

 

In en om mijn zwangerschap heb ik heel wat onderzoek gedaan naar een fijne, hippe en moderne zwangerschapsbijbel. Veel miskopen als gevolg. Te dik, te moeilijk en te saai. Ik heb ze allemaal in mijn handen gehad. Er moest en zou er toch een bestaan die wél praktisch, mooi, luchtig, leuk en toch informatief was? Mijn zoektocht leidde uiteindelijk naar Buskruit met muisjes.

Blij werd ik van het handzame boek. Dit was hem! Met een dikke buik én later met een baby in de box heb ik het grijs gelezen. Een boek wat lekker weg leest. Een goede combinatie van verhalen en tips. Over zwangerschap, kraamtijd, voedingsschema’s en babykwaaltjes. Je vindt het in het mooi geïllustreerde boek terug. De vader wordt ook niet vergeten. Kleine stukjes humorvolle tekst, samengevat voor de snelle blik van papa.

Vaak heb ik deze roze vierkante vriend erbij gepakt. Een baby van vier weken oud, ga je dan voor voeden op de klok of op verzoek? Hoe ga ik in godsnaam van 4 flesvoedingen naar 3 en uiteindelijk géén!? Met voedingsschema’s inclusief tijden en cc toegevoegd is het ons toch gelukt. Opengeslagen op het aanrecht was hij altijd bij de hand. Het prettige aan dit boek is dat het suggesties zijn, niks wordt opgelegd. Alle kanten van de medaille worden bekeken en objectief omschreven zonder gekleurde meningen. Borstvoeding prima, flesvoeding ook goed! Ruimte dus voor eigen ideeën en opvattingen. Een verademing!

Eerlijke taal over het krijgen en het hebben van een baby én je zwangerschap. Voor het eerst las ik een duidelijke én compacte lijst met de inhoud van een ziekenhuistas. Alle overbodige, lange kraamlijsten heb ik de deur uitgegooid. Geen enkel item ontbrak vervolgens in mijn koffer. Eenmaal ontslagen uit het ziekenhuis dienden de volgende vragen zich alweer aan. Wie moet ik bellen bij thuiskomst? Wanneer komt de kraamzorg etc. De handzame to do lijst geeft ook antwoord op deze vragen.

Mijn lichamelijke gesteldheid was slecht na de bevalling en alles was nieuw. Wat moet je dan verwachten? Zijn de gewone Libresse inlegkruisjes dan echt niet voldoende? Kraamkwalen en kraamongemakken, alle taboes worden uitgelegd! Makkelijke en handige tips. Want ja, ook jij krijgt Pamela Anderson borsten en die doen potverdorie pijn!

Ik was net gewend aan het nieuwe ritme van Lieve, haar slaapjes en drinkpatroon toen het tijdperk van de fruit en groentehapjes zich aandiende. Tips en uitleg over deze periode staan omschreven. Want hoe wist ik wat goed voor mijn baby was die ook nog eens exceem van haar vader had georven? Bedankt pap! Wij eten een koekje of fruit als tussendoortje, maar wat moest ik Lieve geven? Afraders, handige tips en wist je datjes waren een uitkomst. Hoe had ik anders geweten dat een broodkorstje van 1 dag oud makkelijker te eten is dan vers brood.

Deze informatie gaf mij een hoop zekerheid in de onzekere chaos van het leven van een kersverse mama.

buskruit3

 

 

 

 

 

 

Wanneer je je baby hebt leren kennen en de slag van het moederschap te pakken hebt, staat de volgende fase alweer voor de deur. Juist, de peutertijd! Maak je borst maar nat voor een hoop driftbuien ,voedselgevechten en blauwe plekken. Maar ook een tijd waarin je kunt genieten van alle mooie nieuwe ontwikkelingen die je kleine spruit doormaakt.

Blij werd ik dan ook van het nieuws dat er een volgend boek werd uitgebracht! Buskruit met Peuters was een feit. Het was zaterdagmiddag. Manlief en ik waren een dagje met onze dreumes op pad. Doelbewust maar wél met een tegenstribbelende echtgenoot stonden we in de boekenwinkel. Mama ontfermde zich over de dreumes met honger en gaf papa de opdracht af te rekenen. Hij stond enigszins ongemakkelijk in de rij met mijn nieuwe paarse vriend in zijn handen. Buskruit met Peuters.

Nu de ontwikkeling van Lieve zo snel gaat is het fijn om een houvast te hebben. Wat is normaal betreffende haar ontwikkeling. Lieve ging pas laat kruipen, maar liep al met 11 maanden. Richtlijnen voor belangrijke beweegmijlpalen staan duidelijk omschreven. Met onze eerste zonvakantie in het vooruitzicht kwamen de volgende onzekerheden. Welke zonnebrand moeten we aanschaffen voor een gevoelig huidje? Wat zijn zwemluiers? Lieve is tenslotte een winterkindje. Fijn dat mijn nieuwe paarse vriend ook hier een antwoord op had.

Van veiligheid in huis, zindelijkheid, opvoeding en lastige momenten tot vakantietips. Alles gebundeld in een nieuwe paarse variant van “Buskruit met Peuters”. Houvast voor de uitdagingen die deze fase met zich meebrengt. Herkenning alom. Nee je bent niet de enige die wel door de grond kan zakken met een krijsende peuter in de supermarkt.

buskruit4

 

 

 

 

 

 

Ik gun alle mama’s (to be) deze rose en paarse vrienden. Eerlijkheid, herkenning, humor, en goede ideeën toveren een grote lach op je gezicht.

Het zijn kenmerken voor een goede vriendschap, met 197 trouwe pagina’s als inhoud.