Hooggevoeligheid

Leven met hooggevoeligheid. Wat is hooggevoeligheid eigenlijk precies en hoe herken je deze bijzondere eigenschap bij je kind of bij jezelf? Omdat onze dochter Lieve ook gezegend is met deze eigenschap en ik als moeder daardoor mijzelf ook als hooggevoelig persoon terug zie, merk ik dat dit onderwerp een grote rol speelt in ons dagelijks leven en de invulling daarvan. Ook heerst er nog een groot taboe op, het zou zweverig zijn en relatief onbekend. Daarom is het hoogtijd dat Mommy’s Life aandacht besteedt aan dit interessante maar vooral mooie thema.
Ik heb Linda Peelen uitgenodigd een informatief stuk te schrijven over hooggevoeligheid.  Want als eigenaresse van haar eigen Praktjk Sterrekind en pedagoog is deze hooggevoelige professional de uitgelezen persoon die ons hier meer over kan vertellen.

Wat leuk, Magalie vroeg mij een artikeltje te schrijven over hooggevoeligheid voor haar mooie site Mommy’s Life. Dat vind ik super leuk om te doen, want hoe meer bekendheid er komt over hooggevoeligheid hoe meer mensen en kinderen geholpen kunnen worden en van deze mooie eigenschap kunnen genieten.

Zelf ben ik me nu zo’n 20 jaar bewust van mijn hooggevoeligheid en heb sinds 2004 mijn eigen Praktijk Sterrekind waar ik als pedagoog hoogggevoelige kinderen en hun ouders begeleid.

Hooggevoelig, wat is dat eigenlijk?

Ongeveer 15 tot 20 procent van de bevolking is hooggevoelig. Wat is hooggevoelig?

Een hoog sensitiefpersoon (HSP) heeft een gevoeliger zenuwstelsel, je hersenen verwerken de prikkels een stuk grondiger dan mensen zonder deze gevoeligheid. Je hoort, ziet, ruikt, proeft en ervaart alles intenser.

Het is een prachtige karaktereigenschap waar je mee geboren wordt. Maar als je er niet bewust van bent of er onvoldoende mee om weet te gaan kan de wereld vol prikkels erg overweldigend zijn.

Hooggevoelig kind

Ook voor kinderen. 1 op de 5 kinderen is hooggevoelig. Een hooggevoelig kind hoort, ziet en merkt veel op. Als baby is je kleine gevoelig voor drukke gelegenheden, dit merk je bijvoorbeeld doordat je baby sneller huilt of moeite heeft met inslapen.

Je peuter merkt veranderingen snel op: “Hey mam, ben je naar de kapper geweest?” of als iets anders gaat dan anders: “Pap, dit lust ik niet, ik wil mijn appel zonder schil”.

Hooggevoelige kinderen hebben een sterk empatisch vermogen, dat betekent dat ze zich goed in een ander kunnen inleven. “Het is wel zielig voor oma, nu opa dood is, is oma wel veel alleen hoor mam”, zegt een meisje van acht jaar met tranen in haar ogen tegen haar moeder.

Gevoelige kinderen hebben een mooie visie op de wereld en laten je vaak ook kennismaken met bijzondere levensvragen waar jezelf niet altijd over na hebt gedacht. Toch kunnen de prikkels van buitenaf erg veel zijn voor je kind. Een opwindende dag, een verandering in de dagelijkse routine of veel lawaai kan al snel voor overprikkeling zorgen.

Wat kan je doen als je kind overprikkeld is?

Is je kind snel huilerig om niets, jengelig, geïriteerd, druk en opgewonden? Grote kans dat overprikkeling een rol speelt.

Blijf zelf rustig, las een pauze is, pas het tempo aan en kijk waar het is ontstaan, zodat je het in het vervolg anders kan doen.

Zorg voor voldoende één op één momentjes met je kind. Echt ieder dagdeel even 10 of 15 minuutjes (meer mag natuurlijk!) met je kind spelen, voorlezen of iets doen wat je kind leuk vindt. Wees er met je volle aandacht bij.

Wil je nog meer tips? Ik heb een gratis e-book geschreven:  ‘Een hooggevoelig kind? 40 tips om je kind te ondersteunen!’. Download hier het gratis e-book

Online cursus hooggevoelig kind

Hooggevoelig zijn is een verrijking als je weet hoe je ermee om kan gaan. Wat doe jij om van je gevoeligheid je kracht te maken?

En hoe is het voor je kind? Word je kind vaak overweldigd door de vele prikkels om hem heen?

Er zijn verschillende, makkelijk toepasbare oefeningen die je samen met je kind kan doen, zodat hij van zijn gevoeligheid zijn kracht kan maken.

Ik heb een online cursus ontwikkeld: ‘Hooggevoelig kind? Start bij de basis!’.

Het is geschikt voor kinderen, ouders, maar ook voor professionals die met kinderen werken. Je leert je gevoeligheid als kracht te gebruiken.

Speciaal voor de lezers van Mommys Life heb ik een tijdelijke aanbieding. In plaats van € 158,- betaal je nu slechts € 100,-. Kies pakket Basic. De aanbieding is geldig tot en met 16 mei 2016.

Ja, ik wil meer weten

Geniet van je kind en het leven!
Lekker lachen en plezier maken.

Warme groet,
Linda

Linda Peelen (1977) is pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Ze heeft een online cursus voor hooggevoelige kinderen, ouders en professionals ontwikkeld: ‘Hooggevoelig kind? Start bij de basis!’. Linda woont met haar vriend en zoon Moos (2011) in het prachtige Friesland.

 

Ik hoop dat via deze weg nog meer ouders signalen van hooggevoeligheid gaan herkennen bij zichzelf of bij hun kind. Het geeft zoveel duidelijkheid en het is een wereld van herkenning ten aanzien van het gedrag van je kleine spruit. Binnenkort meer over Lieve en haar hooggevoeligheid.