Kind Mama Zwangerschap

Goed verzekerd je zwangerschap in

oktober 21, 2015

Wat vergoedt je zorgverzekering op het gebied van zwangerschap?

Verwacht je volgend jaar een kindje? Dan breekt er een leuke en spannende periode aan! Maar ook een tijd waarin je veel moet regelen. Waar je misschien niet meteen aan denkt, maar zeker belangrijk is, is je zorgverzekering. Want je wilt natuurlijk wel goed verzekerd zijn voor allerlei kosten rondom de zwangerschap, bijvoorbeeld kraamzorg en verloskundige hulp. Independer legt uit waar je rekening mee moet houden en wat je zorgverzekering precies vergoedt.

Kraamzorg en verloskundige hulp
De Nederlandse zorgverzekering bestaat uit twee delen: de basisverzekering, die voor iedereen verplicht is, en een eventuele aanvullende verzekering. De kosten voor kraamzorg en de verloskundige worden door je basisverzekering vergoed. Voor kraamzorg betaal je wel een eigen bijdrage van € 4,15 per uur. Die eigen bijdrage kun je wel aanvullend verzekeren.

Bevallen in het ziekenhuis
Wil je bevallen in het ziekenhuis? Dan wordt dit vanuit de basisverzekering vergoed als je een medische indicatie hebt. Die krijg je onder meer als je bijvoorbeeld een bepaalde ziekte hebt die de zwangerschap moeilijker maakt of wanneer er tijdens een eerdere zwangerschap problemen zijn ontstaan. De verloskundige stelt vast of jij een medische indicatie nodig hebt.

Heb je geen medische indicatie maar wil je wel bevallen in het ziekenhuis? Dan betaal je hier een eigen bijdrage voor van € 316,87. Net als bij kraamzorg kun je ook deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.

Vergoeding van echo’s
De eerste twee echo’s tijdens de zwangerschap (na 10 weken en na 20 weken) worden ook vergoed uit de basisverzekering. Een pretecho wordt daarentegen niet vergoed; de kosten daarvan moet je zelf betalen.

Zwangerschap en het eigen risico
Voor kraamzorg, verloskundige hulp, echo’s en bevallen in het ziekenhuis betaal je geen eigen risico. Je betaalt wel een eigen risico voor alle extra kosten die je maakt. Je kunt dan denken aan medicijnen, bloedonderzoek en het gebruik van een ambulance.

Wat kun je nog meer verzekeren?
Je kunt je dus aanvullend verzekeren voor de eigen bijdrage voor kraamzorg en bevallen in het ziekenhuis. Maar daarnaast zijn er nog meer aanvullende verzekeringen voor zwangerschap. Bijvoorbeeld voor zwangerschapscursussen, bekkenfysiotherapie en hulp bij borstvoeding door een lactatiekundige. Als je dit wilt meeverzekeren bij je zorgverzekering, ga je wel meer premie betalen.

Meer over zwangerschap en je zorgverzekering kun je lezen op deze pagina.

Overstappen van zorgverzekering in 2016
Tussen half november en 31 december kun je weer overstappen van zorgverzekering. Houd bij de overstap rekening met je zwangerschap en de kosten die daarbij komen kijken. Independer helpt je graag bij het maken van de juiste keuzes. Je kunt op de Independer-website verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en vervolgens de best passende zorgverzekering afsluiten. Wil je liever persoonlijk contact met van de zorgexperts? Bel Independer dan op 035 – 626 55 44.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply