Fijne feestdagen?!

Feestdagen met 5 gangen diners, glitter kledij, uitbundige feesten,
(familie)bezoek en vuurwerkshows. Als je kleine kinderen hebt ziet de invulling hiervan er toch een tikkeltje anders uit…

1: Eerste én tweede kerstdag volproppen met familie bezoekjes? Met kleine kinderen wordt dit lastig echter niet onmogelijk, maar grote kans op “mama hangen” vanwege vele indrukken, moeheid en of hyperactief gedrag. Na twee dagen drukte, kan zelfs een flinke hoeveelheid suiker de bovengenoemde symptomen niet onderdrukken. 

2: Familiediner, een x aantal gangen diner met kleine kinderen? Ik word al moe van de gedachten alleen. Het te tevreden houden van de kinderen tussen de gangen door, rekening houden met het welbekende “dat lust ik niet!”Jusvlekken én natuurlijk de fantastische timing namelijk precies in het slaapje van de kleine spruit.

3: Conversatie, ook een lastige kwestie. Je wil je aandacht graag bij het verhaal van je gast houden zonder steeds onderbroken te worden door “mama kijk eens wat ik kan, mama ik moet plassen en mama, baby zusje heeft sudocreme in haar mond!”

4: Op tijd komen. Als ik ergens van houd is het op tijd aanwezig zijn. Je kunt gerust stellen dat ik een bloedhekel heb aan te laat komen. Echter met twee kinderen,  slaapjes overdag, het aankleden van een gezin van 4 én het meesjouwen van een flesje tot entertainment in de vorm van speelgoed, kun je op tijd komen wel op je buik schrijven. Sorry bezoek!

5: Rotte rotjes. De aanloop naar het vuurwerk van oudejaarsavond. Voordat het D day is wordt er al een hoop geknald buiten. Ook tijdens het middagslaapje of erger in de avonduren. Buiten lijkt het wel oorlog en krijg maar aan je huilende kinderen uitgelegd dat ze niet bang hoeven te zijn! Weg nachtrust.

6: De “ga je nog wat leuks doen” vraag. Een veel gestelde vraag rondom de jaarwisseling. Met kleine kinderen is het antwoord kort: “NEE!” Of een ietwat mooier antwoord: “we houden het rustig”, hetgeen eigenlijk betekent dat we met zijn allen in een groot bed liggen om bange kinderen te troosten waardoor we zelf ook wat uurtjes slaap kunnen pakken. Geen oudejaarsconference, oliebollen of de kroeg in met een bijzondere nieuwjaarskus. Nou dat laatste zal wel gebeuren, maar dan wel met twee kinderen tussen ons in rond een uur of acht ’s morgens waarschijnlijk.

7: Handjes geven. Als de ene helft van Nederland er massaal op uittrekt om de andere helft van het land een gelukkig nieuwjaar te wensen, wil ik niets liever dan met mijn huispak op de bank hangen. Geen brunch, lunch of gekus met familie en vrienden. Nee, bijkomen van de wilde, lange nacht die hieraan vooraf ging.

 

 

Het bovengenoemde graag met een flinke korrel zout lezen. Ik houd juist het meest van deze aangepaste fijne feestdagen met mijn gezin, ook al vraagt het om een flinke dosis pas en meetwerk…