Een gewaarschuwde mama telt voor twee

Het is najaar 2013. Ik ben twintig weken zwanger en loop door Oisterwijk. Met gezonde jaloezie kijk ik naar ouders met hun schattige kinderen. Echter op dat moment nog geheel onbewust van het “echte” leven van een mama. Buiten de roze wolk om, zijn er veel dingen die je van moeder tot moeder dient te weten.

– Een vaste was en of poetsdag: schrijf die maar op je buik. Vanaf het moment dat je moeder bent, ben je automatisch grootafnemer van Robijn. Spuugdoekjes en rompertjes inclusief poeprandje laten de wasmachine overuren draaien. Was en co is geopend!

– Uitslapen en of snoozen: ik kan me niet meer heugen dat ik tot na 07:00 in mijn bed gelegen heb. Na de periode met nachtvoedingen is het tijd om te wennen aan de vroege ochtenden. Je baby is ook een kei in je voor de gek houden. Wanneer hij gisteren nog tot 08:00 uur sliep, maakt hij/zij je vandaag om 06:00 uur wakker.

– Een lang bad of douche nemen: wanneer je een goede kraamhulp hebt kun je genieten van lange douchesessies terwijl je huishouden gewoon doordraait. Geniet ervan! Zodra deze het huis uit is, dien je je eigen douche bezoekjes zorgvuldig in te plannen! Want tussen al het voeden, slapen, boodschappen doen en spelen is het ook fijn je oksels fris te houden voordat je moe neerploft op de bank.

– Op bezoek: een hekel had ik aan visite die geen exacte tijd kon doorgeven voor een bezoekje aan Oisterwijk. Nu ben ik zelf die visite. Afspreken met naasten is nog nooit zo lastig geweest. Wanneer je baby gewend is aan ritme 1 dient ritme 2 zich alweer aan en mis je je afspraak dankzij een langer of korter slaapje van de kleine. Wat ook fijn plannen is zijn de uren tussen de slaapjes in, de wakkere periode. Vaak nét genoeg om een boodschapje te doen of te stofzuigen laat staan dat je nog een bezoekje ertussen kunt proppen.

– Een schoon huis: net de vloer gestofzuigd en gedweild besluit de kleine spruit dat het leuk is om het pak rijst uit de la te pakken en zwarte piet te spelen. Ook favoriet is het omdraaien van de drinkfles gevuld met plakdrank om die op de salontafel leegte schudden. Nooit een schoon huis, leg je erbij neer. Beginnen en opnieuw beginnen. De was net eindelijk opgevouwen…. die toren van handdoeken is al omgegooid zodra je hem bouwt en de volgende spuugvlek op diezelfde stapel dient zich alweer aan.

– Toiletbezoekjes: als mama zijn je toiletbezoekjes nooit meer privé. Tijdens regeldagen en of sprongetjes heb je een baby en of dreumes die 24 uur per dag aan je broekspijp hangt en waarbij het oorlog is als je deze neerzet. Is het geen sprong en of regeldag dan kun je meegenieten van verlatingsangst. Niet te vergeten de fase waarbij ze letterlijk willen onderzoeken wat jij in dat kleine hokje uitspookt! Houd de wc rollen in de gaten!

Een gewaarschuwd mens telt voor twee.