Kind

Sprookje of gruwel?

oktober 16, 2015

 

“Er was eens…”
Een van de beroemdste zinnen als het gaat om voorleespret! Aansluitend aan deze openingszin, een zoet sprookje met een schurk, een held en een mooie prinses. Deze figuren zorgen voor een mooi verhaal en een nog mooier slot. Net voor het slapen gaan denkend aan elfjes, kabouters, feeën en kikkerprinssen. Sprookjes zijn magisch mooi.
Maar wist je dat de spookjes anno 2015 een heuse make over hebben ondergaan? De oude, originele en onbewerkte sprookjesboeken staan vol met gruweldaden,dood, bloed én marteling.

De meest opvallende makeovers heb ik hieronder beschreven:

 

sneewitje

Sneeuwwitje

In de versie die wij kennen eist de slechte koningin het hart van Sneeuwwitje, als bewijs dat de jager haar vermoord heeft. In plaats daarvan komt de jager terug met het hart van een zwijn. In het oude originele sprookje staat de Koningin er ook op dat hij haar lever en longen meeneemt, opdat ze als avondeten geserveerd kunnen worden! Tot slot wordt de boze koningin in het verhaal gestraft door haar de hele nacht te laten dansen in gloeiend hete ijzeren schoenen, tot ze sterft…

 

 

 

assepoester

Assepoester

De oude originele versie rekent iets strenger af met de twee kwaadaardige stiefzusters van Assepoester. De twee zusters hakten stukken van hun voet af om in het glazen muiltje te passen. De prins kwam hier achter, vreemd genoeg niet door de wonden te zien, maar doordat een duif de ogen van de stiefzusters uitpikte. Dat was een teken van hun kwaadaardigheid. De zusters eindigen hun leven als twee blinde bedelaars, terwijl Assepoester zelf in weelde verkeert aan de zijde van haar Prins.

 

 

ratten

De rattenvanger van Hamelen

In het voor ons bekende sprookje anno 2015 leidt hij de kinderen op het einde van het verhaal allemaal de stad uit en zijn ze veilig. Maar in de originele versie lokt hij de lieve kinderen net als de ratten naar de rivier, waar zij eenzelfde lot ondergaan. Alle kindertjes verdrinken, op één na, omdat het arme joch te kreupel was om de groep bij te houden.

 

 

 

roodkapje

Roodkapje

Het verhaal wat wij kennen eindigt met een reddingsactie van de houthakker die de wolf opensnijdt om Roodkapje en Oma te redden. In het origineel eindigt het verhaal echter op een geheel andere manier. Roodkapje is een naïeve jonge dame, op weg naar haar oma, misleidt door de wolf, en uiteindelijk opgegeten. Punt uit. Niets geen houthakker die de dame in nood redt. De strekking van dit verhaal? Niet zomaar aanwijzingen van vreemdelingen aannemen.

 

 

 

doornroosje

Doornroosje

Het verschil in het originele verhaal en het verhaal dat wij aan onze kinderen voorlezen zit hem in de mooie redding van de knappe prins die de toren in klimt. Het origineel verloopt vanaf dat moment nét wat anders. Geen knappe prins, maar een gehuwde koning, sluipt via een raam naar binnen, bedrijft liefde met het slapende lichaam en verlaat de plek weer. Negen maanden later bevalt Doornroosje, nog steeds in diepe slaap, van twee kinderen, en de feeën leggen die kinderen aan haar borst. Echter, een van de twee baby’s zuigt aan haar vinger, in plaats van haar borst, en zuigt zo de naald uit haar vinger los, waarop Doornroosje wakker wordt. De vrouw van de gehuwde koning wil wraak als ze achter de affaire komt en beveelt haar kok om de twee kinderen als maaltijd te serveren aan haar man. Dat lukt niet. Waarop de koningin Doornroosje zelf uitnodigt om haar twee kinderen in het vuur te werpen. De koning redt de boel en gooit zijn vrouw in het vuur. Als romantisch einde trouwt Doornroosje met haar voormalige verkrachter.

 

Hansje-en-Grietje

Hans en Grietje

De heks en het bekende snoephuisje kun je vergeten. In het oorspronkelijke verhaal hebben Hans en Grietje met de duivel te maken. Deze zet een zaagblok neer en hoopt ze daarop te laten doodbloeden. Maar de kinderen doen alsof ze de Duivel niet snappen en vragen hoe ze op dat zaagblok moeten klimmen. De vrouw van de Duivel is de beroerdste niet en besluit om te demonstreren hoe het moet. Ze kruipt op het blok en op dat moment snijden de kinderen haar keel door en ontsnappen.

 

 

Zal ik dit artikel maar eindigen met: “ze leefden nog lang en gelukkig”…?

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply