Kind Mama Papa

Dubbel gevoelig

november 8, 2017

Al eerder hebben jullie kunnen lezen dat hooggevoeligheid een rol speelt in ons dagelijkse leventje. De intensieve babytijd van Lieve is nu achter de rug, maar wie had gedacht dat haar zus nog een tikkeltje gevoeliger zou zijn?!

Eenmaal zwanger van Mijntje riep ik “deze baby leg je neer en slaapt meteen.” Wat had ik het mis. Een fijn adresje waar ik regelmatig kom voor advies rondom dit onderwerp zei al direct bij het zien van mijn buik “deze wordt nog gevoeliger dan haar zus!” Waarop ik onmiddellijk reageerde met “nóg gevoeliger?!”

Toeval bestaat niet, onze kraamzorg -ook hoogsensitief- gaf toen al aan dat Mijntje baat zou hebben bij ritme, regelmaat en vooral veel rust.
Na enkele weken nam de mate van stress bij Mijntje toe, de nieuwe vreemde wereld ontdekken kostte haar enorm veel energie. Als de stress te hoog was sloeg dit op haar maagje. Honderden boeren zaten dwars en het hummeltje raakte totaal overprikkeld. Wanneer ik een stapje terug deed, afspraken afzegde en zorgde voor haar dagelijkse rustmomenten kwam haar energie weer terug.
Mijntje gaat snel over haar grenzen. Met een druk spelende zus en weinig rust in huis ondergaat Mijntje gillend de muziek van K3, een rond rennende peuter, spelende vriendjes en zelfs de boze buien van haar grote zus. Allemaal way to much voor de kleine meid. Het is dus aan ons ouders om de rem erop te zetten wanneer nodig.

Mijntje is extreem snel afgeleid. Haar flesje drinkt ze dan ook boven zonder pikkels op haar kamertje. Alleen dán drinkt ze de benodigde milliliters. Elders, bijvoorbeeld op een terrasje of op bezoek zal ze puur het hoognodige drinken en vervolgens zo snel mogelijk stoppen om de wereld om haar heen op te zuigen. In de kinderwagen hangt ze overboord om maar niets of niemand te hoeven missen. Waar haar zus gevoelig is voor geluid is Mijntje dit voor beeld.

De meiden zijn snel moe en zitten elkaar soms letterlijk in de weg. Wij merken dat het belangrijk is ze vooral in hun eigen energie te laten. Dat vraagt erg veel van ons als ouders in de praktijk. Aanpoten, maar wel met alle liefde …

Ze zullen in hun kleine leventje veel aan elkaar hebben zowel in herkenning als aan steun. De expressiviteit van Lieve zal Mijntje wat meer kracht en zekerheid geven. Elkaar aanvullen en vooral veel plezier maken. Samen komen de zusjes er wel …

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply